Waarom brengt een kartonnen doos meer vreugde dan een kant-en-klaar knutselpakket?

06-03-2023

We kennen het allemaal wel: die ene uitspraak van je kind waar je meteen enthousiast van wordt. Maar na een half uur ligt het knutselproject alweer vergeten op de grond en blijf jij achter met een berg aan knutselmaterialen die nog maar één keer gebruikt zijn.


Maar weet je nog toen jouw knutselbeest nog een kleuter was en zich uren kon bezighouden met een kartonnen doos van het net geleverde wasmachine? Ja, dat waren nog eens tijden. Waarom zouden we kinderen niet opnieuw leren om écht creatief te zijn en niet met kant-en-klare knutselpakketjes 'blij te maken', maar gewoon écht die fantasie in hen aan te wakkeren die ze van nature uit al hebben?

Afgelopen zomer ging ik met mijn knutselbeesten in mijn atelier creatief aan de slag rond architectuur. En jawel, gewoon met wat 'dozen'. En wat bleek? Er zijn oneindig veel mogelijkheden om creatief aan de slag te gaan met kartonnen dozen. Van het maken van een gigantisch kasteel tot het creëren van een futuristische stad, de fantasie van de kinderen kende geen grenzen.

Dus waarom zou je die kartonnen doos van de boodschappen straks niet gebruiken om je oogappel zich creatief mee te laten uitleven? Het enige wat ze echt nodig hebben is een beetje inspiratie en de vrijheid om te experimenteren en te creëren. Laat die knutselpakketjes dus even voor wat ze zijn en ontdek samen met je kinderen de oneindige mogelijkheden van creatief zijn met kartonnen dozen. Wie weet wat voor fantastische creaties eruit voortkomen!

Schrijf een ludieke en creatieve blog titel over kinderen hebben eigenlijk niet zoveel nodig om creatief mee aan de slag te gaan.

"Hoe een kartonnen doos meer vreugde brengt dan een knutselpakket: De oneindige creatieve mogelijkheden van kinderen ontdekken!"


  • Maak een gigantische robot: Knip de doos in stukken en maak verschillende delen voor de robot, zoals armen, benen, en een romp. Gebruik vervolgens verf, markers en andere decoraties om de robot tot leven te brengen.
  • Bouw een kasteel: Snij de doos in verschillende vormen en maten om de verschillende torens van het kasteel te maken. Gebruik vervolgens verf, glitter en andere decoraties om het kasteel af te maken. Voeg een prinses of ridder poppetje toe voor extra speelplezier.
  • Maak een kartonnen stad: Snij verschillende gebouwen uit de doos, zoals wolkenkrabbers, huizen, een politiebureau en een brandweerkazerne. Gebruik vervolgens verf, stiften en stickers om de stad tot leven te brengen. Laat de kinderen hun eigen speelgoedauto's, treinen of poppen gebruiken om de stad te verkennen.
  • Bouw een doolhof: Snij de doos in verschillende stukken en bouw een doolhof met verschillende gangen en kamers. Gebruik kartonnen buizen om tunnels en glijbanen te maken en laat de kinderen hun eigen kleine speeltjes of knikkers door het doolhof rollen.